Τα τελευταία δύο χρόνια, η επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα που εξειδικεύεται στη διαγνωστική και θεραπευτική του στόματος και των γνάθων βιώνει μια «υπολογιστική άνοιξη», που έστω και καθυστερημένη με βάση τα διεθνή δεδομένα, είναι ευπρόσδεκτη!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ
Το διήμερο ‘Dental 3D 2018΄, που έγινε στις 4 και 5 Μάη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, με τη μεγάλη συμμετοχή και τον ουσιαστικό διάλογο έδειξε ότι σήμερα υπάρχει πλέον η επιστημονική και επαγγελματική βούληση να εφαρμόζεται η υπολογιστική τεχνολογία. Έτσι λοιπόν, αυτή η ευκαιρία όχι μόνο δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μετά από πολλά χρόνια επιστημονικού και κλινικού έργου, που οργάνωσε και συντόνισε με επιτυχία ο πρωτοπόρος στον τομέα εμβιομηχανικός Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, ο κλάδος της στοματικής υγείας δείχνει να πείθεται για τις δυνατότητες της υπολογιστικής τεχνολογίας στην καθημερινή ιατρική πράξη.
Από τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση φάνηκε πολλές φορές ότι για να αποβεί θετική αυτή η ευνοϊκή συγκυρία, η εκπαίδευση και η γνώση θα πρέπει να έχουν έγκυρη πανεπιστημιακή βάση. Αυτό θα είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Εκπαίδευση στις αρχές και τα στάδια και εξάσκηση είναι οι βάσεις για μια διεπιστημονική γνώση που διαρκώς θα εξελίσσεται, ασφαλώς σε συνάρτηση και με τις ανάγκες της αγοράς.
Σε αυτή την κατεύθυνση το διήμερο ήταν εξίσου ενθαρρυντικό. Ενδεχομένως οι συνθήκες να έχουν ωριμάσει και στην επιστημονική συνείδηση αξιόλογων επιστημόνων του χώρου, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια – που στιγμή δεν πρέπει να λησμονούμε ότι είναι και μια ελληνική προσπάθεια στην καινοτομία.
ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ
Είναι τώρα λοιπόν ώριμο όσο ποτέ άλλοτε, μετά από 18 σχεδόν χρόνια επιστημονικής προσπάθειας, να οργανωθεί στην Ελλάδα ένα πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πανεπιστημιακής βάσης, που να παρέχει εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική, σε όλα τα συναφή αντικείμενα και στάδια της υπολογιστικής από την ανατομία, την ακτινολογία, τα λογισμικά και την μηχανολογία μέχρι την εργαστηριακή εξάσκηση και την κλινική άσκηση επί ασθενών.
Αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη του 2018 και σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες. Όλα δείχνουν ότι πολλοί επιστήμονες, ερευνητές και κλινικοί από τον χώρο της στοματικής υγείας, είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν επάξια στην πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης!